Henry George – en kristen reformator
Den amerikanske økonom og samfundsreformator Henry George (1839-97) formulerede i 1879 i sit hovedværk Progress and Poverty (i dansk oversættelse Fremskridt og Fattigdom), sit forslag til en økonomisk og social reform. En reform, som han mente for altid kunne gøre en ende på fattigdom og udbytning af arbejderklassen.
Georges forslag var et meget stærkt indlæg i den daværende samfundsmæssige debat om "arbejderspørgsmålet". Blev arbejderklassen udbyttet, og hvordan kunne man i så fald sikre bedre kår for de dårligst stillede klasser, så alle mennesker kunne få glæde af de tekniske fremskridt.
Georgismen blev et alternativ til socialismen og kommunismen, og en langt mere radikal og enkel løsning end socialliberalismen. (Uden dog på noget tidspunkt at opnå en tilslutning af samme størrelse).
Georges reform
Forslaget fra George, som han formulerede det i Fremskridt og Fattigdom, gik i al sin korthed ud på reelt at afskaffe den private ejendomsret til jorden gennem en kraftig beskatning af jordrenten, hvorved jordejernes særlige fordele i forhold til resten af samfundet elimineres. George så den private ejendomsret til jorden, og den deraf følgende jordspekulation og monopolisering som den vigtigste årsag til udbytning.
Nationaløkonomisk kan læren formuleres således, at hele jordrenten inddrages gennem beskatning, og at alle andre skatter dermed afskaffes. Jordrenten er det økonomiske udbytte, som en ejer af en grund kan opnå i kraft af sin ejendomsret til jorden. Forslaget kaldes ofte for "single tax". Indførelse af én eneste skat på jordens værdi som erstatning for alle andre skatter.
Bag dette forslag lå netop nogle særdeles grundige og seriøse nationaløkonomiske overvejelser hos George, dels ud fra datidens gængse nationaløkonomi, og dels ud fra mere selvstændige, økonomiske teoridannelser.
Imidlertid var disse økonomiske overvejelser slet ikke enerådende hos George. Han var overbevist kristen, og var klart af den overbevisning, at hans forslag var i harmoni og samklang med kristendommen. Centralt for George var således et synspunkt om, at hans reform kunne forene alle tænkelige krav til en ægte social reform. En reform som kunne gennemføres i praksis – den var nationaløkonomisk gennemtænkt og som kunne leve op til elementære etiske normer – normer som i sidste instans kan opfattes som kristne.
Således kan George siges at stå i modsætning til en af det 19. århundredes andre radikale tænkere, nemlig Karl Marx, hvis sociale filosofi var fjendtligt indstillet over for religion, jvf. de velkendte ord "Religion er opium for folket", hvorved Marx naturligvis mente, at religionens trøst ville lægge en dæmper på den sociale utilfredshed.
I det følgende vil jeg forsøge at kaste lys over den kristne og etiske side af Georges tænkning. Men først et par ord om forholdet mellem politik og religion.
Politik og religion
I modsætning til f.eks. de islamiske lande, så har man i den vestlige verden – hvor kristendommen er den dominerende religion traditionelt skelnet forholdsvis skarpt mellem politik og religion, og principielt betragtet disse som hørende til to helt forskellige sfærer af tilværelsen. Politik har at gøre med det offentlige liv, især for så vidt angår samfundets økonomi, mens religion helt og holdent tilhører privatsfæren.
Denne opdeling kan vel muligvis føre tilbage til den tyske kirkereformator Martin Luthers tese om det verdslige regimente, som har at gøre med øvrighedens pligt til at opretholde lov og orden, mens den religiøse tro er henvist til det private liv, og fuldstændigt er at forstå som et personligt samvittighedsspørgsmål. Med Luthers ord det åndelige regimente. I hvert fald er Luthers opfattelse i overensstemmelse med den vestlige skelnen mellem politik og religion.
Således har kristendommen ikke noget politisk budskab, den har ikke noget program for ”en bedre verden”, jvf. Jesu berømte ord til Pilatus i Johannesevangeliet, kapitel 18:
Mit Rige er ikke af denne verden.
Denne skelnen mellem religion og politik er vel i det store hele ganske sund for et moderne og demokratisk samfund med forfatningssikret religionsfrihed som f.eks. Danmark. Henvisningen af den religiøse tro til det private liv må givetvis betragtes som et effektivt bolværk mod usund fanatisme og religiøs intolerance, der vil sammenblande Himmel og Jord.
Det er imidlertid slet ikke det samme som at sige, at en bestemt religions udbredelse i et samfund overhovedet ikke har politiske konsekvenser for et ellers "verdsliggjort" samfund. Ud af den personlige, religiøse tro kan jo meget vel opstå en etisk overbevisning, som igen påvirker den politiske overbevisning.
I Danmark har vi i mange år haft Kristeligt Folkeparti, som hævder at drive politik ud fra et kristent livssyn, men uden at sammenblande den politiske virksomhed med egentlig religiøs forkyndelse. Partiet har aldrig haft nogen meget stor tilslutning, men mon ikke Kristeligt Folkeparti nyder en vis sympati uden for kredsen af partiets egne vælgere?
Omvendt har et andet politisk parti som Danmarks Retsforbund, som bygger på Henry Georges tanker, ikke direkte støttet sig til kristendommen, men har i praksis været åben for alle, også for dem hvis tilgang til georgismen har været en anden end kristendommen.
Det er dette spændingsfelt mellem religion og politik – ikke så meget religionen i sig selv – som jeg skal forfølge nærmere i denne artikel, og jeg vil først og fremmest tage udgangspunkt i Henry Georges lære.
Henry Georges brev til Paven
I 1891 udsendte PaveLeo XIII et hyrdebrev om arbejderspørgsmålet. Der var nærmest tale om et socialkonservativt indlæg i den verserende debat. Samtidig med at paven på mange måder indrømmede arbejderklassen ret til bedre kår – han var på ingen måde arbejderfjendsk – så vendte han sig ikke desto mindre skarpt mod Henry Georges reform, som jo reelt ville afskaffe den private ejendomsret til jorden.
Uden at nævne George ved navn, så stemplede paven Georgismen som ugudelig og samfundsomstyrtende.
Hyrdebrevet kaldte på et svar fra Georges egen hånd, og allerede samme år forelå det åbne brev til paven i form af bogen Condition of Labor, som i den danske oversættelse kom til at hedde Arbejdets Kaar. Bogen blev oversat til dansk så tidligt som i 1898.
Der er tale om et meget ærbødigt brev, hvor George punkt for sætter sig for at påvise, at han reform er i overensstemmelse med kristendommen, at der på ingen måde er tale om en ugudelig reform, men at det tværtimod er den nuværende private ejendomsret til jorden, som er en krænkelse Guds love.
Hvordan begrunder George så dette standpunkt? I grunden kunne det siges på meget kort plads, men George påviser med utallige eksempler og uddybninger, hvordan hans reform er i dyb overensstemmelse med troen på én Gud som alles Fader.
Gud kan ikke have skabt noget menneske med en større ret til at være på jorden end andre mennesker. En tanke, som jo også klart er udtrykt i den amerikanske uafhængighedserklæring.
Samtidig er mennesket ifølge sin natur udstyret med visse legemlige behov, som kræver at blive opfyldt. Gud har skænket menneskene jorden og alle den rigdomskilder for at disse behov kan imødekommes, men samtidig givet mennesket pligten til arbejde derfor. Hvis alle skal have chancen for at få sine behov opfyldt gennem ærligt arbejde, så kan Guds gaver ikke være enkelte menneskers eksklusive ejendom, på bekostning af andre mennesker.
George skriver herom:
Gud har ikke givet menneskene den opgave at fremstille noget af intet. Sammen med arbejdsbehovet og arbejdsevnen har han givet dem arbejdsmaterialet. Dette arbejdsmateriale er jorden: mennesket, der fysisk set er et landdyr, kan kun leve på og af jorden, og kan kun udnytte de øvrige elementer: luft, solskin og vand ved brug af jorden. Da menneskene er Skaberens lige skabninger, ligeberettigede under Hans forsyn til at leve og tilfredsstille deres behov, er de ligeberettigede til brugen af jorden med dens rigdomskilder, og enhver ordning, der fornægter denne lige ret, er uretfærdig. (Arbejdets Kaar, Kapitel I)
Og George fortsætter, idet han grundigt tager sig for at påvise, hvori sand og retfærdig ejendomsret består:
At da menneskene er skabt som enkeltvæsener med individuelle behov og kræfter, er hver enkelt berettiget til at bruge sine kræfter og nyde sit arbejdes frugt …
Der opstår således, forud for al menneskelig lovgivning og grundet på Guds lov, privat ejendomsret til, hvad der frembringes ved arbejde, en ret, som besidderen kan overdrage til anden mand, men som det vil være tyveri at berøve ham mod hans vilje. Denne ejendomsret, der har sin rod i individets ret til sig selv, er den eneste fuldgyldige ejendomsret. Den knytter sig til, hvad der er frembragt ved arbejde, men kan ikke omfatte, hvad der er skabt af Gud.
Hvis f.eks. en mand fanger fisk på havet, får han ejendomsret til disse fisk, en ret, som han kan overdrage ved salg eller gave; men han kan ikke erhverve en lignende ejendomsret til havet, så han kan sælge det, give det bort eller forbyde andre at bruge det. Eller hvis han dyrker korn, da erhverver han ejendomsret til kornet, som hans arbejde frembringer. Men han kan ikke fordre en lignende ejendomsret til solvarmen, som modnede kornet eller til jordbunden, hvorpå det groede. Thi disse ting er stedsevarende gaver fra Gud til alle menneskeslægter, som alle har ret til at bruge, men ingen kan fordre som særeje. At knytte samme ejendomsret til de ting, som Gud har skabt, som den, der med rette knytter sig til, hvad der er frembragt ved arbejde, er at gøre indgreb i og fornægte den sande ejendomsret. Thi den mand, som af sit arbejdsudbytte må betale en anden for brugen af havet eller luften, solskinnet eller jorden, kort sagt naturens rigdomskilder, bliver derved berøvet sin retmæssige ejendom og altså plyndret. (Ibid)
Ovenstående citat udtrykker på bedste vis kernen i Georges syn på forholdet mellem troen på Gud og en samfundslære, som er i overensstemmelse hermed. Og så går George endda videre end blot dette slet og ret at fastslå, at hans lære etisk set er i overensstemmelse med kristen tænkning. Nej, reformen er meget mere end det. Den er intet mindre end den af Gud udtænkte plan for den menneskelige civilisation. Med Georges egne ord:
Thi Han, som forudså alt og forud sørgede for alt, han forudså, at med befolkningens vækst og værkflidens udvikling ville dannelsen af styrede stater blive både hensigtsmæssig og nødvendig.
Så såre staten opstår, har den indtægt behov. I begyndelsen, medens befolkningen er spredt, arbejdet uudviklet og statens opgaver få og ligefremme, er dette behov kun ringe; men med den voksende befolkning og den fremskridende civilisation vokser statsvirksomheden, og der bliver behov for større og større indtægt. Han, som skabte verden og satte mennesket ind i den, Han, som forudbestemte samfundsdannelsen som et middel for mennesket til opnåelse af højere kræfter og til at komme til stedse bedre forståelse af Skaberens værk, han må også have forudset denne stigende trang til samfundsindtægt og sørget for dens tilfredsstillelse.
Med andre ord: Da det voksende behov for offentlige indtægter, alt som samfundet skrider frem, er et naturligt, af Gud bestemt forhold, må der være en ret måde at tilvejebringe dem på, en vej, om hvilken vi med sandhed kan sige, at det er den af Gud bestemte vej. (Ibid)
Kun beskatningen af jordrenten kan leve op til disse elementære krav. Alle andre skatter berøver den enkelte, hvad han selv har skabt i kraft af sin egen indsats og flid, og er dermed umoralske. Mange skatter kræver desuden en sand hærskare af embedsmænd til administration og kontrol, og alligevel er resultatet skattebedrageri, korruption og umoral. Jorden derimod kan ikke gemmes af vejen, så der opstår aldrig nogen tvivl om genstanden for beskatningen.
Når Gud således har anvist menneskene en både retfærdig og praktisk anvisning på fordelingen af Hans gaver, så er mennesket dermed også gjort ansvarlig. Hvis samfundene kaster vrag på denne guddommelige anvisning, så bliver resultatet naturligvis derefter. Endnu en gang med Georges egne ord:
At den værdi, som jorden får ved samfundets vækst, er bestemt til samfundets brug, bevises endelig ved at betragte de følger, som det har ikke at lade den tilfalde samfundet. Gud er i sandhed en nidkær Gud i den forstand, at intet uden skade og ulykke kan flyde af vore forsøg på at udføre noget på anden vis, end han har bestemt. Hvor de velsignelser, han tilbyder, skydes til side eller misbruges, vender de sig til forbandelser. Og just som det er skæbnesvangert for en moder at forholde sit barn den næring, der udvider hendes bryst, når barnet er kommet til verden, således er det en kilde til samfundssygdom at nægte at tage til samfundets brug de værdier, som er bestemte dertil.
Thi nægter man at tage til samfundets brug den stigende værdi af jorden i de voksende samfund, da nødvendiggør man skatter, der hæmmer frembringelsen af rigdom, forkvakler omsætningen og demoraliserer samfundet. Man lader nogle tilegne sig, hvad rettelig tilkommer alle, men undlader at benytte det eneste middel, som gør det muligt i et fremskredent samfund at forene den besiddelsessikkerhed, der er nødvendig for frugtbart arbejde, med den ligestillethed overfor naturens rigdomskilder, der er den vigtigste af alle naturlige rettigheder.
På den måde grundlægger man samfundet på en uretfærdig ulighed mellem menneskene og tvinger nogle til hos andre at tilkøbe sig retten til at leve, adgangen til at arbejde, de fordele, civilisationen bringer, og de gaver, Gud har tiltænkt dem. (Ibid)
Således lever Georges reform på én gang op til både praktiske og etiske standarder, og det er just reformens egentlige styrke. For hvis der var tale om en reform, som nok i teorien var god og retfærdig, men i praksis aldeles umulig at gennemføre, så ville den jo ikke være stort værd andet end som nogle kønne tanker. Derfor gør George også en hel del ud af at forklare paven om nationaløkonomiske sammenhænge.
Kristendom, georgisme og socialisme
Kristendommen bliver til tider sat i forbindelse med socialismen, med en fuldstændig ligelig fordeling af alle goder. Og man kan da også godt med rette spørge, om ikke mennesket har pligt til at dele det han frembringer med sine medmennesker, uanset at han har skabt det ved flid og dygtighed. For besidder han ikke netop sine evner fra Gud, så han i grunden ikke kan påberåbe sig ejendomsretten til det han skaber ved sit eget arbejde gennem anvendelse af de af Gud tilvejebragte rigdomskilder? Mennesker med en kristen og socialistisk overbevisning er jo da heller ikke noget særsyn. Det Nye Testamente kan levere adskilligt, som måske kunne støtte en sådan socialistisk anskuelse. Mest oplagt kunne være følgende, velkendte passage fra Lukasevangeliet, kapitel 18.
Og et medlem af jødernes råd spurgte Jesus: »Gode Mester, hvad skal jeg gøre for at arve evigt liv?« Jesus svarede ham: »Hvorfor kalder du mig god? Ingen er god undtagen én, nemlig Gud. Du kender budene: ›Du må ikke bryde et ægteskab, du må ikke begå drab, du må ikke stjæle, du må ikke vidne falsk, ær din far og din mor!‹ « Han sagde: »Det har jeg holdt alt sammen lige fra min ungdom.« Da Jesus hørte det, sagde han til ham: »Én ting mangler du endnu: Sælg alt, hvad du har, og del det ud til de fattige, så vil du have en skat i himlene. Og kom så og følg mig!« Da manden hørte det, blev han fortvivlet, for han var meget rig.
Der findes adskillige andre eksempler, der demonstrerer Jesu omsorg og medfølelse for fattige, og der er tillige mange hårde ord mod de rige og mægtige. Jesu samtale med den rige mand bliver fulgt op af de berømte ord om, at det er lettere for en kamel at gå igennem et nåleøje, end det er for en rig at komme i Himmelen!
Man kunne vel også fremhæve de første kristne, som der berettes om i Apostlenes Gerninger, kapitel 4, og som øjensynligt praktiserede en slags "kommunisme" inden for menigheden, hvor alle medlemmer så at sige ydede efter evne og nød efter behov:
Hele skaren af troende var ét i hjerte og sind, og ikke én kaldte noget af sin ejendom for sit eget, men de var fælles om alt. Med stor kraft aflagde apostlene vidnesbyrd om Herren Jesu opstandelse, og alle nød de stor yndest. Der var da heller ikke nogen nødlidende iblandt dem, for de, som ejede jord eller huse, solgte dem og kom med de penge, de fik ind, og lagde dem for apostlenes fødder; pengene blev så fordelt til hver enkelt efter behov. Josef, en levit, der stammede fra Cypern, og som af apostlene fik tilnavnet Barnabas det betyder Trøstens søn solgte en mark, han havde, og kom med pengene og lagde dem for apostlenes fødder.
Men at tage disse ord til indtægt for en politisk socialisme eller kommunisme er jo klart nok at spænde buen alt for vidt. Man må bemærke, at de kristnes ejendomsfællesskab jo byggede på frivillighed; man kunne kalde ordningen "frivillig kommunisme". Det står jo netop enhver frit at skænke frugten af sit eget arbejde – lovlig ejendom – til andre. Ud fra en dybfølt overbevisning om at følge Guds bud. Tilsvarende er Jesu ord til den rige mand netop en opfordring til ham om at handle frivilligt og individuelt. Der kan derfor næppe tolkes noget politisk ind i disse Jesusord.
Og det er vel netop kernen i sagen. Der er forskel på Guds love og menneskers love. Det, som kan være smukt og rigtigt, når mennesker handler frivilligt og på egen hånd, det bliver til terror, når det skal gennemføres med tvang. Socialismen, som den blev praktiseret i det 20. århundrede, er vel dokumentation nok herfor. For øvrigt lykkedes det jo ikke en gang for de socialistiske lande at afskaffe fattigdommen, og også disse lande havde en privilegeret klasse.
Derfor kan georgismen vel siges at være et bedre bud end socialismen på et praktisk og politisk program, som er i overensstemmelse med kristne etiske normer. Netop fordi georgismen ikke forudsætter, at alle mennesker er engle. Georgismen tager i betragtning, at mennesket ønsker et personligt materielt udbytte af sine anstrengelser, skønt denne trang jo måske i strengeste forstand kan siges at være selvisk.
Mennesker er ikke engle, men man kan måske nå frem til, at de i praksis ikke kan handle djævelsk over for hverandre. Også dette tager georgismen i betragtning. Hvis de økonomiske betingelser giver alle en lige chance ved at afskaffe institutioner, der fører til udbytning, så er temmelig meget jo nået. George så afskaffelsen af den private ejendomsret til jorden som den væsentligste reform hen imod dette mål. Og altså ikke en afskaffelse af den private foretagsomhed på det økonomiske område. George så tværtimod positivt på den frie markedsmekanisme, og afviste at denne på nogen måde skulle kunne føre til udbytning.
Beskatningen af jordrenten, og afskaffelsen af alle andre skatter, blev så Georges praktiske svar på, hvordan dette fundamentale krav kunne gennemføres i praksis: Jorden som alle Guds børns fælles ejendom.
Hvis ikke socialismen kan begrundes ud fra kristendommen, kan man så mere præcist sige, at georgismen kan? Efter min mening nej. Man kan nok begrunde, at jorden med dens rigdomme nødvendigvis må være skænket alle mennesker i fællesskab af Skaberen, og altså ikke kan være enkelte menneskers ejendom, hvis man da går ud fra, at alle mennesker er skabt lige. Man kan så sige, at georgismen er et praktisk svar på denne fundamentale antagelse.
Men omvendt kan vi naturligvis ikke i Bibelen finde skriftsteder direkte til støtte for den praktiske gennemførelse af Georges reform. Tættest på et skriftsted i Det Nye Testamente, der forener social indignation med en omtale af jorden, tror jeg er følgende fra Jakobs Brev, kapitel 5:
Og nu I, som er rige! I skal græde og jamre over den elendighed, der skal komme over jer. Jeres rigdom er rådden og jeres klæder mølædte, jeres guld og sølv er dækket af rust, og den rust vil vidne mod jer, og som en ild vil den fortære jeres kød. I har samlet jer skatte til de sidste dage; tænk på, at den løn, I har unddraget arbejderne, der har høstet jeres marker, skriger til himlen, og høstfolkenes råb har nået Hærskarers Herres ører. I har levet mageligt og overdådigt her på jorden, I har fedet jer selv op til slagtedagen! I har dømt og dræbt den retfærdige, mod jer er han værgeløs. (Min kursivering)
Men forfatteren til Jakobs Brev - ifølge traditionen Jesu broder - råder de fortrykte til at vente på Herrens komme, som så skal gøre en ende på al uretfærdighed. Ikke til at starte en politisk bevægelse for beskatning af jordrenten!
Og dette viser vel klart, at vi skal vogte os for alt for bogstavelig at tage Det Nye Testamente til indtægt for et bestemt politisk program. Dertil er kristendommen i Det Nye Testamente i hele sit udgangspunkt alt for forskelligt fra noget politisk budskab, og rummer jo også hele tiden en opfordring – eller nok snarere en fordring – til den enkelte. Ifølge Markusevangeliet, kapitel 1 proklamerer Jesus som det første i sin forkyndelse:
Tiden er inde, Guds rige er kommet nær; omvend jer og tro på evangeliet!
Omvendelse har jo nødvendigvis at gøre med den helt personlige samvittighed, og kan ikke meningsfuldt inddrages i et politisk program.
Georgisme – en økonomisk eller kristen reform?
Den kendte, danske forfatter Ebbe Kløvedal Reich, som meget varmt sympatiserer med Henry George, betoner meget forholdet mellem kristendom og georgisme. F.eks. skrev han i en artikel i Retsforbundets blad Ret og Frihed i 1994:
Grundskyld er den bedste, mest visionære og mest jordnære … idé om samfundet, der aldrig er blevet ført ud i livet …. Det er vi mange, der mener … Men hvis vi er så mange, hvorfor er idéen så aldrig blevet afprøvet?
En af årsagerne er måske, at ordet ”grundskyld” alene har svært ved at rumme alle de visioner og dimensioner, som idéen rummer for Henry George. Det står hele i tiden i fare for at blive reduceret til en skatteteknisk fiks idé. For Henry George begynder det et helt andet sted. I skabelsesteologien og etikken. Vi er en del af Guds skaberværk. Jorden, vi lever på, er en anden del. Det særlige ved ejendomsretten til jord – det der gør den ugudelig – er, at den ikke har noget at gøre med menneskelig skaberevne. Den privatiserer bare profitten af Guds arbejde.
Hvis man ikke begynder dér, hænger det ikke rigtigt sammen. Hvis man på normalateistisk vis mener, at vi lever vores liv et tilfældigt sted i et tilfældigt univers på grund af en tilfældig blanding af molekylær biologi og darwinistisk udviklingslære, der har gjort os til herrer over kloden, er det svært at fastholde, at ejendomsretten til jorden er noget helt særligt.
Ifølge Reich er der således i virkeligheden tale om en kristen reform, og ikke i første række en økonomisk reform. Ja uden at Georges tanker anskues i lyset af kristendommen giver reformen knap nogen mening. Derfor kalder Reich da også i samme artikel Georges plan for en plan, der er
iklædt videnskabelige, nationaløkonomiske gevandter. Det kan anskues som en taktisk imødekommelse af tidsånden. I slutningen af det 19. århundrede var den positivistiske overtro på videnskaben fremtiden og den religiøse tanke fortiden.
Dertil skal efter min mening dog siges, at det er vanskeligt at læse Fremskridt og Fattigdom uden at blive slået af Georges klare økonomiske analyse. Og det er faktisk også tilfældet for Arbejdets Kaar. Og det er måske nok også muligt at tilslutte sig georgismen uden nødvendigvis at have en religiøs livsindstilling. Også ud fra et humanistisk synspunkt kunne georgismen nemlig "hænge rigtigt godt sammen".
Og i hvert fald skal nationaløkonomien absolut med som en overordentlig vigtig del af Georges lære. Uden økonomien, så er det nemlig helt sikkert, at georgismen ikke hænger sammen. Derfor er de økonomiske sammenhænge i Georges lære ikke blot videnskabeligt pynt.
Det faktum, at George lærte sig nationaløkonomi på egen hånd, og med beskedne skolekundskaber som ballast, gør dog, at han er meget anderledes at læse end nogen anden økonom. At økonomi kan være en overordentlig kedelig videnskab er desværre ikke usandt. Men George som økonom er derimod aldrig kedelig.
Jeg er dog enig med Reich så langt, at georgismen netop for alvor giver mening, når den anskues i en kristen sammenhæng. Heldigvis er der da heller ikke i og for sig nogen modsætning mellem kristendom og økonomi. Det er to forskellige dimensioner af tilværelsen, som disse to kundskaber – om man da kan kalde kristendommen for en kundskab – leverer. I georgismen mødes de på smukkeste vis.